Woning Zwolle

Projectomschrijving

De wens van de opdrachtgevers was een uitbreiding van de begane grond aan de achterzijde van hun jaren ‘30 woning.

De begane grond bestond uit een lange woonkamer over de gehele lengte van het huis, met aan de voor- en achterzijde een kozijn. Aan één kant de entreehal (voorzijde) en de keuken (achterzijde). Een klein, langwerpig gat in de muur verbond de woonkamer enigszins met de keuken.

Een uitbouw van 2,5m aan de achterzijde van het huis zou de woonkamer nog langer maken, echter niet lichter. Daarom is er gekozen om de woning een licht, open karakter te geven door veel daglicht naar binnen te laten vallen. De scheidende wand tussen de woonkamer en keuken wordt niet met 2,5m doorgetrokken tot aan de achtergevel, maar wordt zelfs opengebroken. Op deze manier wordt de keuken met de woonkamer verbonden en valt er door een grote pui daglicht diep de woonkamer binnen. De keuken en de woonkamer worden speels gescheiden door een gedeelte van de bestaande wand die als constructieve schijf fun­geert.

De uitbouw is strak, symmetrisch ontworpen. De achtergevel heeft een stenen kader waar een grote pui in geplaatst is. De pui is zo groot en transparant mogelijk ontworpen om op die manier het gevoel te wekken dat de woonkamer in de achtertuin ligt. Het stenen kader heeft een afmeting gebaseerd op de diepte van het keukenblad. Op die manier kan de pui volledig uit glas bestaan, van vloer tot plafond, zonder onderbrekingen. Aan de ene kant kan de keuken precies achter het stenen kader geplaatst worden en aan de andere kant is er ruimte voor een boekenkast. Boven de pui is het metselwerk uitgevoerd in een moderne, extravagante rollaag, gebaseerd op de traditionele rol­lagen boven andere ramen en deuren.