Verbouwing woning Haren

Projectomschrijving

Groot goed, maar het zat niet goed. De opdrachtgevers waren niet tevreden over de indeling van hun woning op de begane grond. Woonkamer, eetkamer, keuken... Ruimte genoeg, maar ze wisten niet hoe met 'dit probleem' om te gaan. KvdK architectuur is gevraagd om het woongenot te vergroten door de plattegrond anders in te delen. 

De woning op de begane grond kenmerkt zich door wanden (schijven) en een minimale splitlevel in de vloer. Hierdoor worden ruimten definitief begrensd. Een eettafel moet dus precies in een ruimte passen of er moet een andere eettafel gekocht worden. Verder oogde het erg druk: enkele wanden waren voorzien van felle/donkere kleuren, was de vloer voorzien van twee verschillende vloerafwerkingen en waren de meubels ook erg verschillend.

Door de wand te verwijderen tussen de keuken en de voormalige eetkamer ontstaat er meer ruimte en licht. De keuken is uitgebreid met een eiland en een zit/sta-tafel. De grote tafel is verplaatst naar schuifdeuren met zicht op de tuin. Alle wanden zijn geschilderd in een creme-kleur en de gehele vloer is voorzien van een eikenhouten vloer. De hele beneden verdieping oogt nu rustig en erg licht. Door minimale ingrepen is er een maximaal resultaat ontstaan.

De woning is gelegen op een ruim perceel. Rondom de woning was net een mooie, goed doordachte tuin aangelegd. Wanneer het buitenleven daar om vraagt willen de bewoners graag buiten zitten. Een open plek in de tuin, maar ook op een plek onder een overkapping die past bij de tuin én bij het huis. Dit was niet kant-en-klaar te verkrijgen. Er is daarom een 'overkapping-op-maat' ontworpen waaronder de bewoners gezellig kunnen samenkomen, alleen en met vrienden.

De meest ideale plek voor de overkapping moest niet te ver van het huis liggen, want gemak dient de mens. Verder moest men onder de overkapping ook kunnen genieten van de zon. Kijkend naar de positie van de vele bomen rondom het huis, was een locatie nabij de tuindeur het meest ideaal. Bij het bestaande, houten terras.

Het concept voor de overkapping is gebaseerd op het bestaande, houten terras. De overkapping is een ‘houten lint’ dat begint als een terrasvloer om vervolgens zo gevouwd te worden dat het uiteindelijk dienst doet als zitelement. Om in de woonkamer voldoende dag- en zonlicht te behouden, wordt de overkapping richting het huis versmalt. Een (multi)functionele overkapping onder architectuur.

Helaas is deze overkapping niet gerealiseerd, omdat deze 'duurder' was dan de overkapping die uiteindelijk is gerealiseerd.