Uitbreiding woning Haren 1

Projectomschrijving

De opdrachtgevers wensten een uitbreiding van hun woningkamer aan de achterzijde van het huis. De te verkrijgen ruimte moest gebruikt worden voor een ruime keuken en een comfortabele zitplek. Aangezien de keuken een belangrijk onderdeel is van het leefpatroon van de bewoners, is gekozen om de keuken in het verlengde van de bestaande woonkamer te plaatsen, zodat de keuken het verbindingselement wordt tussen het bestaande woongedeelte en de nieuwe zithoek.

De uitbreiding van de woning loopt precies tot aan de achtergevel van de bestaande bijkeuken. Dit betekent per definitie dat er een stuk tuin wordt ingeleverd. In de praktijk werd dit stuk tuin echter nooit gebruikt, waardoor het gezien kon worden als een verloren stuk grond. In de nieuwe situatie creëer je dus een win/win situatie. Je bent je verloren stuk grond kwijt, terwijl je leefruimte in de woning bijna verdubbeld wordt.

De uitbouw kenmerkt zich door een enorme pui met openslaande deuren, zodat de tuin een verlengstuk is van de uitgebreide woonkamer en vice versa. De pui wordt gesierd door een elegante witte omlijsting, die refereert aan de witte dakgoten die kenmerkend zijn voor deze jaren ’30-woningen.

Deze uitbouw lijkt een eenvoudige opgave, ware het niet dat op de erf- grens de bouwmuur staat van de buren met daarin twee ramen die de ruimten daarachter voorzien van daglicht en frisse lucht. Door inzicht te krijgen in bouwrecht en bouw fysische ontwerpmogelijkheden, gecombineerd met een goede communicatie, is een optimale situatie gecreëerd waarbij alle partijen zeer tevreden zijn.