Uitbreiding woning Groningen

Projectomschrijving

Deze woning is in de basis geen grote woning. De vorige bewoners hebben de woning op een simpele manier al eens vergroot door aan de achterzijde van het huis de woonkamer uit te bouwen. De wens van de huidige bewoners was een uitbreiding van de woning op de bestaande uitbouw, zodat er op de verdieping ruimte gecreëerd kon worden voor nog een slaapkamer, bij voorkeur twee, naast de drie bestaande slaapkamers en de badkamer.

Het huis is een karakteristieke woning met architectonische ken­merken. De uitbreiding is daarom ontworpen op basis van deze uit­gangspunten, zodat de woning zijn waarde behoudt. In het verlengde van de bestaande structuren zijn er nieuwe ruimten gecreëerd.

Op de verdieping zijn drie extra kamers ontworpen. De kamer aan de voorzijde blijft behouden, de kamer aan de achterzijde schuift door naar achteren en tussenin ontstaat ruimte voor vier kamers, twee aan elke zijde, waarvan één een badkamer. Om deze vier ruimtes te ver­groten zijn ze voorzien van een dakkapel over de volle lengte. Om de dakkapel minder groot te laten lijken, is deze opgedeeld in drie stuk­ken. Het middelste deel is iets verlaagd en is gesloten, in de kamers voorzien van opbergruimte. De overige twee delen hellen iets naar voren, met dezelfde hoek als de stenen beuken in de voorgevel.

De dakkapellen worden voorzien van een zwarte, houten gevelbekleding, zodat ze wegvallen in het geheel van zwarte dakpannen. De kozijnen zijn wit, gelijk aan de kozijnen van de woning en de entree. De achtergevel krijgt een minimalistische uitstraling, zodat de karak­teristieke contour van de voorgevel ook in de achtergevel te zien is. De achtergevel wordt eveneens bekleed met een zwarte, houten gevel­bekleding. Op deze manier contrasteert de gevel met de bestaande woning en steekt het af met de omgeving. Aan de achtergevel is dan enkel en alleen te zien dat de woning toch is uitgebouwd anno 2012.

In 2015 is een nieuwe entree gebouwd in dezelfde stijl als de woning. Het hout refereert aan de dakkapellen en de achtergevel. De bakstenen plint verwijst naar het trasraam van de woning.