Uitbreiding fysiotherapiepraktijk

Projectomschrijving

Vanwege groei heeft de huidige fysiotherapiepraktijk in Helpman (Groningen) niet voldoende ruimte om de werkzaamheden in de toekomst goed uit te voeren. KvdK architectuur is daarom gevraagd om te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden en deze ruimtelijk vorm te geven.

De praktijk kan aan de achterzijde op het dak uitgebreid worden. Op het dak van de bestaande ruimten (op de begane grond) kan een nieuwe, lichte opbouw gerealiseerd worden. Hier kan een nieuwe oefenruimte gehuisvest worden. Deze nieuwe oefenruimte kan een goede aansluiting krijgen met de huidige trapopgang (intern) en kan precies geplaatst worden tussen de bestaande elementen op het dak (lichtkoepel zwembad, technische ruimte, airco-units).

De uitbreiding is een contrasterend object ten opzichte van het bestaande gebouw. Het object heeft afgeronde hoeken. Op deze manier krijgt de uitbreiding een dynamisch karakter dat past bij de functie. Doordat het net los staat van de bestaande achtergevel, verbonden met een wat lager tussenstuk, staat het ook als een zelfstandig element op het dak. De gevel is opgetrokken uit geprofileerd staal. Een golvend profiel voor de dynamiek.

De kleur van de gevel hoeft niet contrasterend te zijn. Dat doet de vorm al. De uitbreiding mag enerzijds opvallen, omdat het een bijzonder object is. Anderzijds ook weer niet te veel, omdat de locatie daar niet geschikt voor is.
Een donker grijze gevel zorgt er voor dat de uitbreiding wél opvalt, maar ook enigszins wordt geneutraliseerd door de bitumineuze dakbedekking.