Nieuwbouwwoning Ten Boer

Projectomschrijving

Een villa in het buitengebied van Ten Boer. Dat wensten de opdrachtgevers. Niet een 'schuurwoning', ook niet een woning die uit een catalogus zou kunnen komen. Het huis moest 'net dat beetje meer' uitstralen en waarborgen.

Deze villa, met een volledig houten constructie én aardbevingsbestendig, wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige basisvolume met een dak met overstekken aan alle zijden. Het dak is daadwerkelijk een dak waar een dak voor bedoeld is: bescherming geven tegen alle weersomstandigheden en zorgen dat het water niet bij de deur komt.

Het is een woning met een ruime living, gekenmerkt door een open haard en een vide. Door de vide voelt het erg ruim en hoog, maar scheidt de haard de ruimte ook praktisch in duidelijke verblijfsgebieden. Door het vele glas op het zuidwesten lijkt het alsof je buiten zit. Dit wordt versterkt door het overdekte terras, dat eenvoudig bij de woonkamer getrokken kan worden. Hierdoor loopt de woonkamer, zeker in de warmere seizoenen, eenvoudig over naar de tuin.

Door de vide lopen beide niveaus (begane grond en verdieping) in elkaar over. Het geeft, naast het vele glas, deze woning een extra ruimtelijke dimensie. Die hoogte is, mede door de stijle kap, terug te vinden in de ruimten op de kopse kanten van de woning. Daar bevinden zich de slaapkamers. Deze hebben een nokhoog plafond. De slaapkamer aan de achterzijde, op het noordwesten, heeft daarnaast nog een prachtig uitzicht. Met enig geluk kan genoten worden van de ondergaande zon.

De kopse gevels worden opgesierd door houten spanten. Het breekt de eenvoud van de woning en het geeft de woning een stoer uiterlijk. In de achtergevel wordt het spant opgevuld met glas, in de voorgevel deels met lamellen om privacy te waarborgen vanaf de straat.

De woning wordt gesierd door donker metselwerk. Dit vanuit esthetisch oogpunt, maar ook vanuit praktisch oogpunt. De boeidelen zijn daarentegen wit om het dak te benadrukken. Het dakvlak is verder minimalistisch en vlak uitgevoerd door gebruik te maken van vlakke dakpannen en geïntegreerde zonnepanelen.

Een mooi, eigentijdse villa die zal opvallen in een omgeving die voornamelijk bestaat uit catalogus- en seriematige woningen.