Nieuwbouwwoning Reitdiep

Projectomschrijving

Op een vrije kavel in het Reitdiep in Groningen is in opdracht van JK Houses een vrijstaande woning ontworpen onder 'kubistische architectuur'.

De woning kenmerkt zich door drie rechthoekige volumes, die onderling in hoogte, lengte en breedte variëren. Hierdoor ontstaan ruimten en zichtlijnen. Het middelste blok, tevens de hoogste, kenmerkt zich door een enorme pui aan de voorzijde en huisvest alle verkeersruimten. Op die manier kunnen alle verblijfsruimten, in de volumes links en rechts, eenvoudig benaderd worden.

De woning wordt aan de achterzijde verlengd met een overkapping die tevens wordt doorgetrokken in een berging. Door deze overkapping schuin weg te laten lopen, blijft het zicht behouden naar het achterliggende water.

De gevels worden voorzien van witte gevelpleister om de eenvoudige vormen te versterken. Om de vormentaal (lijnenspel) te versterken en om het wit enigszins te doorbreken is gekozen voor zwart metselwerk enerzijds en verticale houten gevelbekleding anderzijds. Daarnaast is transparantie toegepast door de vele grote vensters/puien.

Een moderne woning, dat zich kenmerkt door asymmetrie en eenvoud, de toepassing van rechte lijnen en vlakken en weinig kleurgebruik. Met recht een woning in kubistische stijl.