Kindcentrum Hoogezand

Projectomschrijving

CBS het Galjoen is een basisschool met als motto: 'ieder kind er mag zijn'. Een basisschool is er voor kinderen met de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Het Galjoen wil dat echter ook zijn voor de allerkleinsten. Daarom willen ze een kindcentrum worden met, naast de basisschool, een kinderdagverblijf (KDV) en een peuterspeelzaal (PZ).
De school wil daarom uitbreiden, zodat het kinderdagverblijf max. 12 kinderen kan huisvesten en het peuterspeelzaal max. 16 kinderen. KvdK architectuur is gevraagd hier een ruimtelijk ontwerkp voor te maken.

De school maakt een groei mee. De toestroom van het aantal kinderen neemt sinds een aantal jaren toe. Gecombineerd met de wens een kindcentrum te worden, is een interne en externe verbouwing noodzakelijk. Binnenin de school worden daarom enkele ruimten opnieuw ingedeeld. Buitenom de school spreekt de huidige materialisering niet tot de verbeelding. De groene 'grind-beplating' en de groene houten boeidelen zijn gedateerd.
KvdK architectuur heeft een voorstel gemaakt waabij de gevels worden bekleed met duurzame panelen in een nieuwe groentint. De panelen krijgen diverse breedtes om de huidige gevelopzet te versterken. Door bij de entrees de kleur geleidelijk van groen naar roodoranje te laten verlopen, worden de entrees geaccentueerd. De school krijgt een passende, frisse uitstraling. 

De school moet daarnaast versterkt worden om in de toekomst bestand te zijn tegen eventuele aardbevingen. In sommige ruimten komen de (stalen) versterkingen in het zicht, doordat deze voor diverse vensters worden geplaatst. Om de school geen gevangenis te laten lijken, wordt het staal op inventieve wijze verpakt. De vensters worden voorzien van een kruis en worden opgedikt waardoor het staal kan worden 'ingepakt'.