Community center

Projectomschrijving

Mijn opdrachtgevers willen graag een community centrum hebben, in of vlak naast de sloppenwijk, waar ze de inwoners van de sloppenwijk op verschillende manieren kunnen helpen in hun leven.

De locatie van het ontwerp is gesitueerd aan de rand van de Pedreira, aan het begin van het voorgestelde circulatiesysteem. Op deze manier reageert het ontwerp op de bewegingen vanuit de sloppenwijk en is het community centrum eveneens makkelijk te bereiken voor de inwoners van de omringende wijken. Het beantwoord op die manier de onderzoeksvraag om verschillende soorten mensen bij elkaar te brengen.

Het concept van dit community centrum is dat het een baken (red­dingsboei) is in de wijk en dat het een aantrekkingskracht heeft op de mensen vanuit de omliggende wijken om het gebouw te bezoeken. Door het gebouw op te tillen wordt de straat als een publiek domein door getrokken in het gebouw. Het gebouw balanceert op een blok om controle uit te oefenen op de bewegingen van de bezoekers én om een scheiding aan te brengen tussen publiek en semipubliek domein. In het blok is de entree en het trappenhuis geplaatst. De publieke entree en het semipublieke plein worden gekarakteriseerd door twee overspanningen die balanceren ten opzichte van elkaar. De overspannin­gen creëren geborgenheid, die de plekken aantrekkingskracht geven.

Wegens de vele zonuren in Brazilië en de draairichting van de zon van oost naar west, langs het noorden, zijn de meeste functies aan de zuidgevel geplaatst. Door de overspanningen, of door een verlaagde positie ten opzichte van het maaiveld, ontstaan er voldoende schaduwrijke ruimten. Door het aangename klimaat is gekozen voor een binnen-buiten en een buiten-binnen gevoel. Gevels kunnen geheel of gedeeltelijk geopend worden, waardoor het gebouw één geheel wordt met zijn omgeving.